categoriewonen
opdrachtgeverDe Noorderkempen
locatieBeerse
ontwerpteamGAB architecten, studiebureau Forté, ontwerpbureau Carlier
periode
oppervlakte2.160 m2
Fotocredit: GAB architecten

over het project

VOLKSTUINPLEIN

winnend wedstrijdontwerp
De opdracht omvat de realisatie van 10 sociale huurwoningen / appartementen.
 
Bij het ontwerp staan functionaliteit, toegankelijkheid en beleving centraal. Er wordt een nieuwe wand voor het plein gecreëerd. De architectuur van de nieuw te bouwen woningen staat in directe relatie met het plein waarbij de volumetrie en materialisatie van de naastgelegen woningen wordt gevolgd.

De voortuin van het noordelijk gelegen volume zien wij als een gemeenschappelijke groenzone met een aantal inheemse bomen en een paar natuurlijke spelelementen – een boomstam wordt een evenwichtsbalk of stapstenen. De nieuwe woningen kaderen op die manier in het groen en de bomen zorgen voor een natuurlijke buffer van de terrassen op de verdieping. De publiek toegankelijke voortuin zorgt voor een verankering van het nieuwbouwproject in zijn omgeving.

Net zoals de buitenaanleg een openheid zal creëren naar de buurt toe, zal ook de architectuur deze openheid benadrukken. Een eigentijdse maar herkenbare gevel moet zorgen dat alle aparte wooneenheden een samenhangend geheel vormen dat zich openstelt naar de omgeving. Voor de materialisatie hebben we gekozen voor zachte tinten en natuurlijke, duurzame materialen die zorgen voor een harmonieus geheel.