categoriewonen
opdrachtgeverDe Ark
locatieVosselaar
ontwerpteamGAB architecten, Studio k, studiebureau Forté
periode
oppervlakte4.110 m2
Fotocredit: GAB architecten

over het project

ST. BARBARAPLEIN

winnend wedstrijdontwerp
Het ontwerp omvat een 40-tal woongelegenheden, die voorzien worden voor modale gezinnen en ouderen. De woningen zijn doordacht en logisch opgebouwd en voldoen aan de normering van de VMSW.
 
Bij het ontwerp van het nieuwe Sint-Barbaraplein staan functionaliteit, toegankelijkheid en beleving centraal. Er wordt een overwegend groene site nagestreefd. De woningen op het gelijkvloers zijn aangepast voor ouderen en rolstoeltoegankelijk. Deze woningen krijgen een klein terras dat aansluit op het groene binnengebied. Op de verdieping komen woningen type 2/3, 2/4 of 3/4 met een terras dat eveneens gericht is op het groene hart van de site.

De materialisatie van de nieuwbouw woongelegenheden is een lichtgekleurde baksteen. De verschillende buitenelementen (tuinbergingen, fietsenstalling,...) krijgen dezelfde vormgeving. Ze bestaan uit een eenvoudige structuur en een combinatie van houten beplating of planken en een lichtgekleurde stalen hekwerk. Het buurthuis, centraal ingeplant op de site, vormt een herkenningspunt binnen de wijk dat vanuit alle toegangswegen en bebouwing op de site zichtbaar is. Het vormt de schakel tussen omgeving, buurt en wijk.