categoriewerken en wonen
opdrachtgeverCSW nv
locatieKasterlee
ontwerpteamGAB architecten, studiebureau Forté, studiebureau Zenga
periode2015 - 2018
oppervlakte1.850 m2
Fotocredit: Liesbet Goetschalckx

over het project

APOTHEEK LICHTAART

Het project omvat het slopen van een woning en bijgebouw en het bouwen van een ondergrondse parking, apotheek en 13 woongelegenheden en is gelegen in het centrum van Lichtaart.

Het hoofdgebouw omvat een apotheek op het gelijkvloers en 7 appartementen op de verdiepingen. Achterliggend zijn er nog 6 gelijkvloerse woningen. In de kelder bevinden zich parkings en individuele bergingen voor de appartementen.

De woningen hebben elk een individuele buitenberging die mee geïntegreerd zijn in het gebouw zodat er geen bijgebouwen op het terrein geplaatst moeten worden. Ook heeft elke woning een privétuin die achteraan grenst aan een wandel- en fietspad. De woningen zijn compact en functioneel opgevat.

Elk appartement heeft een eigen ruim buitenterras waarbij rekening gehouden werd met de privacy van de aangrenzende appartementen. De appartementen zijn ruim voorzien van lichtinval.

Het gebouw is zo opgevat dat de apotheek een maximale voorgevelbreedte heeft, en dat de toegang tot de appartementen beperkt is tot één centrale gemeenschappelijke traphal waarvan de toegang aan de zijkant gelegen is. Ook de inrit naar de ondergrondse parking is zijdelings gesitueerd. Op deze manier kan de apotheek de volledige voorgevel benutten als etalage. De inrit naar de ondergrondse parking is op een esthetische manier ingewerkt in het gevelvlak. Het materiaalgebruik is hedendaags en kwalitatief.