categoriewerken
opdrachtgeverStad Turnhout
locatieTurnhout
ontwerpteamGAB architecten, studiebureau Forté, studiebureau Zenga
periode2015 - 2016
oppervlakte5.230 m2
Fotocredit: Liesbet Goetschalckx

over het project

POLITIEKANTOOR

winnend wedstrijdontwerp
Naast het huidige politiekantoor op de Noord-Brabantlaan in Turnhout verrijst een nieuwbouw waar zowel plaats is voor de diensten van de politie regio Turnhout als ook voor de administratie en de leiding van de brandweerzone Taxandria. Het nieuwe gebouw wordt met een glazen passerelle gekoppeld aan het bestaande gebouw.

Het gebouw bestaat uit 3 bouwlagen en een kelderniveau. De nieuwbouw beschikt over acht extra politiecellen, een gespreksruimte, vijf verhoorlokalen en ook een gemengde dispatching voor zowel de politie als de brandweer Turnhout. Het gebouw is zo compact mogelijk om het energieverbruik te beperken. De materialisatie is sober gehouden. Het gelijkvloers is afgewerkt met zwarte graniet en de verdiepingen met gevelsteen. Op die manier lijken de verdiepingen te zweven en komt het geheel lichter over. De dakranden van het platte dak zijn hoger opgetrokken om zo de technieken aan het zicht te onttrekken.

Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hernieuwbare energie. Thermische zonnepanelen zijn ingezet voor het sanitair warm water en fotovoltaïsche panelen voor elektriciteit. Een condenserende gasvloerketel zorgt voor de verwar¬ming van de kelder en de luchtgroep, en de bijverwarming voor het sanitair warm water indien de zonnepanelen niet voldoende vermogen leveren. Koeling gebeurt met een lucht-lucht warmtepomp, regenwater wordt gerecupereerd en energiezuinige ledverlichting is toegepast.