categorieontspannen
opdrachtgeverGemeente Scherpenheuvel-Zichem
locatieMesselbroek
ontwerpteamGAB architecten, studiebureau Forté, studiebureau Zenga
periode2011 - 2012
oppervlakte2.720 m2
Fotocredit: Wienerberger

over het project

ONTMOETINGSCENTRUM DE KEYT

winnend wedstrijdontwerp
De bouwplaats is gelegen op een unieke site, in de onmiddellijke nabijheid van de Sint-Michielskerk en de oude pastorij die samen met de omgeving een beschermd dorpszicht vormen. Het nieuwe gebouw wordt ingeplant aanpalend aan een zone voorzien voor een groen parkeerplein, gelegen achter de kerk. Op die manier wordt een gebouw gecreëerd dat een dialoog aangaat met het plein en de omliggende historische gebouwen.

Het gevraagde bouwprogramma werd vertaald naar een gebouw met twee bovengrondse niveaus en een kelder. De dienstenzone op het gelijkvloers waarin bergingen, keuken, sanitaire ruimte, foyer met vestiaire en circulatie naar de verdieping zijn ondergebracht. De verdieping waarin 3 onafhankelijke vergaderzalen met gemeenschappelijk kitchenette en berging zijn ondergebracht. De kelder omvat de technische lokalen, bijkomende bergruimte en een aparte kleedruimte voor dames en heren, voorzien van 2 douches per kleedruimte.

Eveneens toegankelijk vanaf het gelijkvloers is de grote zaal van gebouw. Deze is deels dubbel hoog, met een schuin aflopend dak. De zaal heeft een dubbele toegang vanuit de foyer en is d.m.v. een akoestische mobiele wand opdeelbaar in 2/3e van de lengte van de zaal. Op die manier ontstaan er 3 mogelijke zaalgroottes waardoor een polyvalente ruimte gecreëerd wordt die dienst kan doen voor uiteenlopende evenementen. De zaal beschikt over twee onafhankelijke togen en twee bergingen, zodat beide zalen volledig onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren wanneer de grote zaal opgedeeld wordt. Bovendien omvat het gebouw een professioneel ingerichte keuken, aangepast aan de capaciteit van de zaal. Voor de keuken en de drankenberging werden achteraan het gebouw twee onafhankelijke dienstingangen gecreëerd zodat het leveren van goederen vlot kan verlopen.

Aan de kop van het gebouw is een overdekt terras gelegen dat overloopt in een terras dat deels op het parkeerplein werd geschoven. Dit ruime terras sluit rechtstreeks aan op de grote zaal en geeft de mogelijkheid om de zaal naar buiten uit te breiden d.m.v. de voorziene schuifdeuren. Bij goed weer zorgt het terras voor een verlenging van de zaal naar buiten toe.

Het gebouw is volledig rolstoeltoegankelijk: het groene parkeerplein is voorzien van voldoende parkeergelegenheid voor mindervaliden, gelegen aan de inkom van het gebouw; alle toegangen tot het gebouw zijn drempelloos en er is een lift voorzien die zowel de kelder als de 1e verdieping bedient.