categoriewonen
opdrachtgeverMaatschappij voor de Huisvesting van het Kanton Heist-op-den-Berg
locatieHeist-op-den-Berg
ontwerpteamGAB architecten, studiebureau Forté
periode
oppervlakte0 m2
Fotocredit: GAB architecten

over het project

MEUTTERSWIJK

winnend wedstrijdontwerp

Het ontwerp biedt een antwoord op de vraag om 80 woongelegenheden en hun buitenomgeving te realiseren in de Meutterswijk te Itegem.

Ten zuidwesten van de Meutterswijk bevindt zich het Provinciaal Groendomein De Averegten en bij uitbreiding het centrum van Heist-op-den-Berg, ten noorden van de wijk situeert zich het centrum van Itegem. De Meutterswijk wordt ingezet als schakel tussen beiden. Een groene publieke buitenruimte 'de groene ader' als een meanderend netwerk doorheen de nieuwe wijk zal deze twee met elkaar verbinden en de identiteit van de wijk versterken. Deze 'groene ader' is het uitgangspunt voor het verdere ontwerp van de site. 
Door de 'groene ader' strategisch te positioneren in de wijk ontstaan er verschillende zichten naar de omliggende groene gebieden die de wijk ruimtelijker laten aanvoelen. Hierdoor wordt het bestaande landschap geïntegreerd en verbonden met de nieuwe Meutterswijk.
De groene ader vormt een afwisseling van grasvelden, bloemrijk hooiland, dichtere begroeiing met een boskarakter, wadi's,... Een organische padenstructuur verbindt dit alles met elkaar. De breedte van de groene ader varieert over zijn volledige traject. Hierdoor ontstaat er een levendige en speelse publieke buitenruimte waar 'rustige' en 'actieve' zones elkaar afwisselen.