categorieonderwijs
opdrachtgeverKOGEKA vzw
locatieGeel
ontwerpteamGAB architecten, studiebureau Zenga
periode2014 - 2015
oppervlakte11.240 m2
Fotocredit: Liesbet Goetschalckx

over het project

KOGEKA V-BLOK

De uit te voeren werken maken deel uit van energiebesparende maatregelen: het vervangen van het buitenschrijnwerk, het isoleren van de gevel en aanbrengen van een gevelafwerking en het aanbrengen van zonnewering in de vorm van aluminium lamellen.

Aangezien het bestaand volume monumentaal was, is het ontwerp zo opgevat dat de 2 onderste verdiepingen visueel een donkere sokkel vormen en de 3 bovenste verdiepingen in een lichter materiaal uitgevoerd worden.  Ook wordt de uitkragende bakgoot visueel weggewerkt in het geheel. Hierdoor wordt het gebouw letterlijk en figuurlijk als veel lichter ervaren.

Er is gekozen om met duurzame materialen te werken afgestemd op het gebruik. Zo is de sokkel voorzien van prefab-betonpanelen met een anti-graffiti afwerking en is de bovenbouw afgewerkt met gebakken aarde gevelpanelen in een keramisch rode kleur naar analogie met het baksteenmetselwerk van de omliggende bebouwing. De stroken tussen de ramen zijn geïsoleerd en afgewerkt met een harsgebonden gevelbepleistering. Op de bovenste verdiepingen is gekozen voor een lamellenzonnewering aangezien dit duurzamer is dan screens.