categorieonderwijs
opdrachtgeverAutonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs
locatieAntwerpen
ontwerpteamGAB architecten, studiebureau Forté, studiebureau Zenga
periode2020 - 2022
oppervlakte2035 m2
Fotocredit: PIT Antwerpen nv

over het project

HET TALENT

Het project omvat de renovatie van een stedelijke basisschool in Borgerhout.
De school bestaat uit 4 gebouwen, gelegen rondom een centrale speelplaats. Alle gebouwen werden volledig aangepakt qua brandveiligheid en toegankelijkheid. Tevens werd ook het buitenschrijnwerk vernieuwd. Alle ruimtes in de school werden organisatorisch onderzocht, functioneel heringedeeld en herbestemd in functie van de specifieke gebruikers (kleuters, lagere schoolkinderen en personeel).

De twee laagbouwen achteraan op de speelplaatst werden volledig vernieuwd. Hierin worden de kleuterklassen en een een polyvalente ruimte ondergebracht.

De voorgevels van de twee gebouwen aan de straatzijde werden vernieuwd en ook intern intern werd alles opgefrist. 

Het smalste gebouw aan de straatzijde omvat de lokalen voor ondersteunende functies zoals directie, secretariaat en een zorglokaal.

Het hoofdgebouw aan de straatzijde biedt binnen het bestaand gebouw ruimte aan de klaslokalen van de lagere school en een turnzaal. De bestaande turnzaal werd hierbij voorzien van een volledig nieuw verend vloersysteem zodat de akoestische overlast naar de onderliggende klaslokalen tot een minimum beperkt is.

Een nieuwbouwvolume tussen het bestaande schoolgebouw en de naastgelegen woning creëert een nieuw stuk overdekte speelplaats en verder zijn hierin een poetsberging, leraarslokaal en polyvalente klas ondergebracht.

De speelplaats is ongewijzigd qua oppervlakte, maar door enkele kleinere ingrepen werd de functionaliteit van de speelplaats verbeterd. Zo ontstaat er een buitenruimte met zones voor sport, spel en rust.

Het resultaat is een vernieuwende lichte school en een inspirerende, gezonde en veilige leeromgeving.