categoriewerken
opdrachtgeverGemeentebestuur Balen
locatieBalen
ontwerpteamGAB architecten, studiebureau Forté, studiebureau Zenga
periode2016 - 2018
oppervlakte3.645 m2
Fotocredit: Liesbet Goetschalckx

over het project

GEMEENTEHUIS BALEN

Het gemeentehuis in Balen was toe aan een opfrissing en interne reorganisatie.
De bestaande lokettenzone was donker en bood weinig wachtruimte voor bezoekers. Ook was er geen onderscheid tussen toegang en circulatie voor personeel enerzijds en bezoekers anderzijds. De refter voor het personeel was te klein en had geen buitenruimte. Het verouderde sanitair had een te beperkte opsplitsing voor mannen en vrouwen. Bovendien was er geen onderscheid tussen sanitair voor bezoekers en personeel.

Deze pijnpunten werden aangepakt door het voorzien van een nieuwe inkomhal met duidelijke onthaalruimte met meer digitalisering en selfservice. Vanuit de inkomhal is sanitair voor bezoekers rechtstreeks bereikbaar, inclusief mindervalidentoilet.
De donkere lokettengang die zich in het midden van het langwerpige gebouw bevond, werd verplaatst naar de voorgevel. Op deze manier is er "licht en lucht" ter hoogte van de loketten en kon een logische "back office" worden ingericht in de zone achter de loketten.
Niet-publieke diensten werden verplaatst naar de verdieping zodat bezoekers nu volledig geholpen kunnen worden binnen de nieuwe lokettenzone en de selfservice computers.
Vergaderzalen en besprekingslokalen werden zo gepositioneerd dat er steeds een aantal mogelijkheden zijn voor zowel interne als externe besprekingen.

Verder is op de verdieping een nieuwe doorsteek gemaakt tussen beide gebouwvleugels om de interne circulatie te optimaliseren.

Wat betreft de buitenomgeving werd de parking uitgebreid met een aparte fiets- en autoparking voor personeel. Een luifel van de bestaande parking naar de nieuwe inkomhal biedt een beschutte toegang voor bezoekers. Ter hoogte van de nieuwe inkomhal werden parkeerplaatsen voor mindervaliden ingericht en een fietsenstalling voor bezoekers.