categorieonderwijs
opdrachtgeverAG Stedelijk Onderwijs Antwerpen
locatieAntwerpen
ontwerpteamGAB architecten, studiebureau Forté
periode2015 - 2016
oppervlakte2.170 m2
Fotocredit: GAB architecten

over het project

DUINSTRAAT

Het betreft een voormalige school voor buitengewoon onderwijs die is opgenomen in de inventaris voor Bouwkundig Erfgoed. Het bestaande gevelbeeld in de Duinstraat en de Lange Zavelstraat blijft behouden. De witte gevel is hersteld volgens de oorspronkelijke plannen.

Het gebouw is intern verbouwd en gerenoveerd in functie van het programma van de nieuwe basisschool. Dit is gebeurd rekening houdend met de adviezen van Monumentenzorg, zowel voor exterieur als interieur. Er is heel wat overleg gebeurd met de verschillende instanties. Volgens de eisen van de brandweer zijn er branddeuren, haspels en branddetectie geplaatst. De klassen zijn in de bestaande structuur ingepast. Dankzij de hoge plafonds levert dit dynamische klasopstellingen.

Ook de speelplaats is onder handen genomen. De nieuwe sanitaire unit bevindt zich centraal op de speelplaats. Er is gekozen voor een strak witte volume met een gevelbekleding om zo een subtiel contrast te creëren met het bestaande klassieke hoofdgebouw. Een aantal kleurrijke nieuwe spelelementen maken van de speelplaats een boeiende speelomgeving.