categoriewonen
opdrachtgeverBackx-Boermans
locatieGeel
ontwerpteamGAB architecten, studiebureau Forté, studiebureau Zenga
periode2011 - 2012
oppervlakte2.170 m2
Fotocredit: Wienerberger

over het project

BACKX-BOERMANS

Het betreft een ééngezinswoning met dubbele garage die naar passiefstandaard werd geconcipieerd. De garage werd hiertoe buiten het beschermd volume gehouden.

Om maximaal zon- en daglicht te benutten werd de woning zoveel mogelijk opengetrokken naar buiten. Zo is de achtergevel in het keuken- en eetgedeelte op het gelijkvloers en in de slaapkamer op de verdieping volledig voorzien van een glaspartij over twee verdiepingen. Hierdoor kan in de winter de zonnewarmte optimaal worden benut. Door het grote raam terugliggend te plaatsen t.o.v. het gevelvlak wordt in de zomer evenwel oververhitting vermeden.

Door de oriëntatie van het perceel was het niet mogelijk om de zuidgevel beglaasd uit te voeren. De grote glaspartij aan de tuinzijde is dan ook eerder oostgericht. Om in de winter toch zonnewinsten via de zuidgevels te maximaliseren, werd aan de zuidzijde een patio voorzien. Deze wordt door de zon opgewarmd in de winter. De ventilatielucht wordt in de winter ook aan deze ruimte onttrokken. In de zomer wordt deze ruimte erg warm en is een natuurlijke ventilatie van de ruimte voorzien met dakluiken, teneinde de temperatuur te beperken. Indien dit niet voldoende blijkt, wordt met een bypass rechtstreeks buitenlucht naar de ventilatiegroep gestuurd i.p.v. lucht uit de patio.

Bijkomende koeling en verwarming gebeuren door middel van een warmtepomp en waterleidingen in de plafonds (betonkernactivering). Het betreft een warmtepomp met grondboringen.